top of page

מה הקשר בין יציבה וכאבים במפרק הלסת (TMJ)

מפרק הלסת (Temporomandibular joint או TMJ) הוא החיבור בין עצם הלסת התחתונה לעצם הטמפורלית של הגולגולת. זה מפרק שנפתח ונסגר מאות פעמים ביום (ויותר אצל אנשים שעבודתם כוללת הרבה דיבור או אצל אנשים שלועסים מסטיק). כמו כל מפרק, גם המפרק הזה מונע ע"י מספר שרירים ונתמך ע"י מספר רצועות.

תפקוד לא נכון של המפרק יכול לגרום לקליקים וכאבים בזמן לעיסה, ובפתיחת הפה (אכילה, פיהוק). יכולה להגרם הגבלה בטווח פתיחת הפה ותחושה שהלסתות "ננעלות". בנוסף, בשל החיבור השרירי בין הלסת לראש, יכולים להגרם כאבי ראש, סימפטומים באזניים (סחרחורות, צלצולים באזניים, תחושה של אזניים סתומות), כאבים בשרירי הפנים וכאבי צוואר וגב. הסיבות לבעיות TMJ מגוונות וכוללות טראומה לראש, חריקת

 

 

 

 

 

כאבים בלסת

שיניים, מתח, טיפול שיניים, יציבה לא נכונה ועוד. ידוע למשל, שסטודנטים בתקופת מבחנים סובלים מבעיות TMJ בשל מתח וישיבה מרובה כדי ללמוד. הבעיה נפוצה יותר אצל נשים בין הגילאים 18-45 ואצל אנשים שסובלים ממחלות פרקים ראומטיות.

 

אז מה הקשר ליציבה? יציבה לא נכונה בדרך כלל כוללת יישור יתר של הצוואר, עם הסנטר מזדקר קדימה, אם זה בעבודה מול מחשב או בישיבה על הספה בסוף היום. במצב כזה, השרירים שמחברים בין הלסת לצוואר נמתחים ולוקחים איתם את עצם הלסת. זה משנה את המנח של מפרק הלסת וגורם לתפקוד לקוי שלו. התפקוד הלקוי יכול לגרום לדלקת של השרירים או הרצועות ולכאבים שהזכרתי. תרגילים לחיזוק שרירי הצוואר והגב, ושרירי הליבה יכולים לשפר את היציבה ודרך זה למנוע או לטפל בבעיות TMJ. 

 

האוסטאופתיה, שהיא שיטת טיפול הוליסטית, כפי שנכתב באתר זה לא פעם, מטפלת ב TMJ ישירות ובעקיפין. כלומר יש טכניקות שעובדות ישירות על המפרק (העבודה היא בתוך הפה עם יד מכוסה בכפפה), ושאר הטיפול הוא באזורים בהם האוסטאופת מרגיש שיש צורך לטפל. בנוסף לטיפול הידני, אתן גם תרגילים לחיזוק שרירי הצוואר והלסת.  

 

חזרה למאמרים

bottom of page