top of page

אוסטאופתיה לצרבת

צינורות כיבוי

מי שסובל מצרבת יודע כמה לא נעימה היא תחושת הצריבה מאחורי עצם החזה, ובאותה מידה, לא נעימה היא ההתעסקות עם מה כדאי לאכול ומה יגרום לצרבת. הטיפול הנפוץ לצרבת כולל שינויי תזונה ושינויי הרגלים, טיפול תרופתי וטיפול ניתוחי. הטיפול האוסטאופתי מהווה אלטרנטיבה טבעית, הוליסטית, נקיה מכימיקלים ולא פולשנית לטיפול הקיים היום.

במסגרת לימודי האוסטאופתיה ב - Canadian College of Osteopathy בטורונטו, קנדה, ועל מנת לקבל את התואר, נדרשתי לכתוב תיזה. בחרתי בנושא הצרבת היות והמחלה משפיעה על מליוני אנשים ברחבי העולם. בישראל כשליש מהאוכלוסיה סובלים מסימפטומים של צרבת פעם בחודש, 15% פעם בשבוע וכ - 7% סובלים מצרבת פעם ביום. נתונים אלה דומים לנתונים בעולם המערבי. במחקר טיפלתי ב - 26 אנשים, מהם 13 קיבלו טיפול אוסטאופתי ו - 13 טיפול מדומה (sham). שותפתי למחקר ביצעה את האבחון האוסטאופתי. המטופלים במחקר נדרשו למלא שאלון סימפטומים (GERD-HRQL), שאלון כללי על איכות חיים (sf-36) ושאלון לגבי השפעת הצרבת על עבודתם (WPAI-GERD). שלושת השאלונים היו מהימנים ותקפים מבחינה סטטיסטית. תוצאות המחקר בשאלון הסימפטומים היו מדהימות מבחינתנו - בקבוצת הטיפול, בכל שאלה בשאלון הסימפטומים היה שיפור מובהק מבחינה סטטיסטית (p=0.001-0.011) בין תחילת המחקר לבין סופו. בקבוצת הביקורת רק בשאלה אחת היה שיפור מובהק. בשאר השאלונים היה שיפור אולם לא  מובהק באופן כה גורף. באופן כללי איכות החיים והפרודקטיביות בעבודה של שתי הקבוצות השתפרה. אנא פנו אלי לשאלות על המחקר.

 

החזר ושטי-קיבתי (GERD)

השם המלא של הצרבת הוא החזר ושטי-קיבתי או בשם הלועזי (Gastroesophageal Reflux Disease (GERD. הסימפטומים נגרמים כתוצאה מחזרה של אוכל מהקיבה לושט ולעיתים גם לחלל הפה. חזרת אוכל מהקיבה למעלה היא דבר טבעי שקורה אצל כל אחד. הצרבת מאובחנת כמחלה כאשר הסימפטומים הופכים לגורם שמשבש את איכות החיים. הסימפטומים של הצרבת כוללים תחושת צריבה מאחורי עצם החזה, תחושת מלאות (אפילו אחרי אכילת כמות קטנה של אוכל), תחושת חזרה של האוכל כלפי מעלה אל הגרון וחלל הפה, שיהוקים וגרעפסים. סימפטומים נוספים של GERD, שפעמים רבות אינם מקושרים ישירות למחלה, כוללים כאבים בחזה שלא ממקור לבבי (Non Cardiac Chest Pain, NCCP), שחיקה של האמייל על השיניים (עודף חומציות בחלל הפה), אסטמה (בעיקר אצל מבוגרים), ודלקות אף וגרון חוזרות ונשנות. הסיבוכים של המחלה כוללים Barrett's esophagus (מצב בו תאי דופן הושט משתנים כתוצאה מהחשיפה לחומצה. זהו מצב טרום סרטני) וסרטן של הושט.

 

האבחון למחלה נעשה כיום קודם כל על ידי סימפטומים. בד"כ הרופא ייתן תרופה עם או ללא מרשם. אם היא עובדת הוא ימליץ להמשיך. אם אינה עובדת, יפנה לגסטרואנטרולוג למבדקים נוספים. אלה כוללים בדיקת חומציות בושט למשך 24 שעות, בדיקת מוטיליות של הושט, וצילום של הושט. הטיפול ברובו תרופתי. יש אפשרות לטיפול ניתוחי שמחזק את הסוגר בין הושט לקיבה. 

 

הטיפול האוסטאופתי:

הטיפול האוסטאופתי מתמקד במנחים של האיברים השונים, המפרקים ורקמות החיבור, וביחסים ביניהם. תוצאות האבחון האוסטאופתי במחקר הנ"ל מראות שהסרעפת, הקיבה, הכבד והצומת בין הראש לצוואר (משם יוצא עצב הואגוס שמפעיל את מערכת העיכול) היו האיברים הראשיים שנדרשו לטיפול. כמובן שכמו בכל טיפול אוסטאופתי (ראו מהי אוסטאופתיה) הטיפול כלל את כל הגוף על מנת לשמור על מנחים נכונים, ויחסים נכונים בין האיברים השונים ולאפשר זרימת נוזלים תקינה. 

לאור תוצאות המחקר אני משוכנעת שניתן להתגבר על מקרים רבים של צרבת באמצעי טבעי כמו הטיפול האוסטאופתי, במקום להציף את הגוף בכימיקלים שמספקות התרופות.

 

חזרה למאמרים

bottom of page