טיפול אוסטאופתי לכאבי כתפיים
מפרק הכתף הוא המפרק בעל טווח התנועה הגדול ביותר בגוף. אולם גמישות זו באה על חשבון יציבות. מפרק הכתף בנוי משלוש עצמות: עצם הזרוע (humerus), עצם השכמה (scapula) ועצם הבריח (clavicle). כשני שליש מתנועת הכתף באים מתנועת עצם הזרוע, ושליש נוסף בא מתנועת השכמה. עצם הבריח תורמת גם היא לתנועה, אבל יש לה פחות תזוזה. בכתף עצמה שני מפרקים: glenohumeral joint ו - acromioclavicular joint. אבל בטיפול בכתף יש להסתכל על מבנים נוספים שמרכיבים את חגורת הכתפיים בהם חוליות הצוואר התחתונות וחוליות הגב העליון, הצלעות ועצם החזה (סטרנום) והאיברים הפנימיים ורקמות החיבור שבתוך בית החזה.
מבנה ה - glenohumeral joint הוא בצורת כדור ושקע (ball and socket) אבל שלא כמו בירך שם השקע עמוק ומתאים לגודל הכדור, השקע בכתף קטן ורדוד ומכוסה בסחוס הגלנויד שמעמיק את השקע במקצת. כמו בכל מפרק בגוף, בנוסף למרכיב הגרמי במפרק יש גם מייצבים יותר אלסטיים כמו קפסולת המפרק, רצועות ושרירים.
במפרק הכתף פעילות שתי קבוצות שרירים עיקריות: שכבת שרירים חיצונית ושכבה פנימית. בשכבה החיצונית נמצאים השרירים הגדולים כגון הדלטויד, לטיסימוס דורסי, ביספס, טריספס, פקטורליס וטרפזיוס. בקבוצת השרירים הפנימית נמצאים שרירים קטנים שתפקידם לשמור על יציבות המפרק. חלקם שייכים לקבוצת השרוול המסובב (Rotator cuff). בקבוצה זו ארבעה שרירים: סופראספינטוס, אינפראספינטוס, תרז מיינור וסבסקפולריס. מוצא השרירים האלו מעצם השכמה. בדרך הם הופכים לגידים שמתחברים לראש עצם הזרוע. פעולת השרירים הגדולים לא יכולה לקרות ללא עזרת השרירים הקטנים. מלבד שרירי השרוול המסובב ישנם מספר שרירים נוספים שעוזרים לתמוך במפרק הכתף. אלו הם תרז מייג'ור, סרטוס אנטריור, שרירי הרומבויד והראש הארוך של שריר הביספס, שמתחבר לעצם הזרוע ממש בתוך המפרק.

ממה נובעים כאבי כתפיים?
פציעות בכתף יכולות להיות כתוצאה מטראומה או משחיקה. פציעה נפוצה ביותר היא דלקת של גיד הסופראספינטוס או גיד הראש הארוך של שריר הביספס. גידים אלה עוברים במרווח בין זיז האקרומיון של עצם השכמה וראש עצם הזרוע. אצל רובנו עצם השכמה לא מונחת במקומה, אלא נוטה קדימה, דבר שגורם למרווח הזה להיות צר יותר. לכן בכל תנועה של הרמת היד יש חיכוך של הגידים הללו על ידי העצמות ונוצרת דלקת. דלקות אלה נפוצות מאוד אצל שחיינים, או אצל כל מי שעובד עם ידיים מעל הראש כמו צבעים לדוגמה. מלבד טיפול בדלקת, יש לטפל במנח השכמה ביחס לעצם הזרוע. זה נעשה על ידי טיפול אוסטואפתי בשילוב עם תרגילים ספציפיים לשרירים התומכים בעצם השכמה.
כאשר אנחנו מחזקים את שרירי הכתף, אנחנו מחזקים את השרירים הגדולים המניעים את המפרק, אבל לא עובדים על השרירים הקטנים.
הנה כמה כללים חשובים לשמירת יציבות המפרק (כתף ובכלל):
1. השרירים הקטנים הם אלה שיגרמו לבעיות! אמנם הם קטנים, אבל חשובים ביותר לתפקוד תקין של המפרק.
2. תנועה בפריפריה (לדוגמה תנועות הגפיים) מחייבת יציבות מרכזית. ללא יציבות של השכמה (כחלק ממפרק הכתף) לא תיתכן תנועה חלקה ונכונה של הזרוע.
3. כדי לחזק את שרירי היציבה יש לעשות תרגילים עם משקל נמוך ובמהירות איטית. אחרי הכל, אלו השרירים שמתחילים את התנועה, אבל אין להם מספיק כוח להשלים את טווח התנועה. תפקידם לשמור את הכדור (ראש עצם הזרוע) קרוב לשקע ולמנוע פריקות.
תרגילים:
להלן מספר תרגילים שיעזרו בחיזוק שרירי הכתף הקטנים. את התרגילים יש לעשות עם משקולת של 1-1.5 קילו במהירות איטית, ולחזור על התרגיל 10-15 פעמים:
1. כיפוף הכתף:
עמדת מוצא: עמידה, ידיים בצידי הגוף.
פעולה: יש להרים את שתי הידיים קדימה עד 90 מעלות (גובה הכתף)
ולהחזיר אותן לצידי הגוף.

2. אבדוקציה:
עמדת מוצא: עמידה, ידיים לצידי הגוף.
פעולה: יש להרים את הידיים לצדדים עד 90 מעלות (גובה הכתף)
ולהחזירן לצידי הגוף

3. אבדוקציה עם רוטציה פנימית:
עמדת מוצא: עמידה, ידיים לצידי הגוף.
אגודלים מצביעים כלפי מטה.
פעולה: יש להרים את בזווית של כ–45 מעלות (0=קדימה, 90=לצדדים)
ולהחזירן לצידי הגוף.
תרגיל זה הוא ספציפי לגיד הסופראספינטוס
4. רוטציה חיצונית:
עמדת מוצא: שכיבה על הצד. היד שעושה את התרגיל למעלה.
מרפק מכופף ונשען על המותן.
פעולה: לסובב את הזרוע כלפי התקרה כאשר המרפק לא מתרומם מהמותן.
להחזיר את היד לעמדת המוצא על ספירת 10 (מאוד לאט)

5. קירוב השכמה:
עמדת מוצא: עמידה, ברכיים בכיפוף קל. פלג הגוף העליון מכופף קדימה
(יש לשים לב שעמדה זו לא גורמת כאבי גב). הידיים "תלויות" לצידי הגוף.
פעולה: יש להביא את השכמות לכיוון המרכז (עמוד השדרה)
ולהרים את הידיים לצדדים עד 90 מעלות. להחזיר את הידיים לעמדת המוצא.
חשוב בתרגיל זה שהתנועה תתחיל מהשכמות

6. קירוב השכמה 2:
עמדת מוצא: עמידה, ברכיים בכיפוף קל. פלג הגוף העליון מכופף קדימה (יש לשים לב שעמדה זו לא גורמת כאבי גב). הידיים "תלויות" לצידי הגוף.
פעולה: יש להביא את השכמות לכיוון המרכז (עמוד השדרה) ולהרים את הידיים לצדדים עד 90 מעלות עם מרפקים מכופפים. להחזיר את הידיים לעמדת המוצא.
חשוב בתרגיל זה שהתנועה תתחיל מהשכמות

היות וכל מקרה לגופו וכל בן אדם מגיב שונה לתרגילים, בכל מקרה של כאב כתפיים, רצוי לבוא לפחות לטיפול אחד כדי לעבור על התרגילים ולוודא שהם נעשים נכון, אחרת הם עלולים לגרום יותר נזק מתועלת. לחצו כאן לגרסה שניתן להדפיס.